Saté met zelfgemaakte saté saus

sate 3

Bij ons in Roden is elke vierde dinsdag van september de beroemde Rodermarkt( voor ons Rodenaren en omstreken beroemd al zeg ik het zelf) En buiten het feesten om zijn er ook altijd de standaard food kraampjes en nee denk daarbij niet aan hoge culinaire standjes maar gewoon een kraam met lekkere vette friet, 100 verschillende sandwiches, oliebollen maar ook de meest down to earth kraampje met de lekkerste saté! Bij dit kraampje staat altijd een familie met hun eigen gemaakte saté en voor €5,- heb je 3 stokjes saté met 1 plak casino brood. Ja dat is wat aan de dure kant maar zo lekker dat het die €5,- vaak dubbel en dwars waard is

Maar waar wij wel saté kopen buitenshuis, is men vaak wat lui om zelf saté thuis te maken en bij het bbqen word er vaak gewoon kant en klare saté stokjes gekocht met saté saus die je opwarmt in de magnetron. Niks mis mee hoor, maar eigen gemaakte is eigenlijk toch veel lekkerder en helemaal niet zo moeilijk! Ik heb voor jou het recept waarmee jij voortaan met of zonder barbecue de lekkerste saté thuis hebt, helemaal zelf gemaakt.

 

Wat heb je nodig voor de saté

  • Varkensvlees of kip in blokjes gesneden
  • 100 ml zonnebloem olie
  • 110 ml ketjap
  • 100 ml citroensap
  • halve tl djinten (komijn)
  • 4tl ketoembar (koriander)
  • 1tl paprikapoeder
  • Fijn geraspte gember (ongeveer 2cm)
  • Fijn geraspt uitje
  • 5 tenen knoflook fijn geraspt
  • 1 ½ tl laos
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout

Eigenlijk hoef ik voor dit recept niet veel uit te leggen want het enige ( ja werkelijk waar) wat je moet doen is je vlees in stukjes snijden en de rest van de ingrediënten allemaal samen mengen tot een marinade en daar laat je het vlees in marineren

Zorg voor een optimale smaak ervoor dat je het vlees minstens een nacht van te voren in de marinade laat staan in de koelkast en afgedekt natuurlijk, anders ruikt je hele koelkast straks naar de marinade

sate 3

Wat heb je nodig voor de saté saus

  • 150 gram ongezouten pinda’s
  • 80 gram santen (opgelost in 200 ml kokend water) of 200 ml kokosmelk
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 tl sambal
  • 1 theelepel trassie
  • 1 tl goela djawa (kun je eventueel vervangen door suiker)
  • 1tl zout
  • ½ tl ketoembar (koriander
  • ¼ tl djinten (komijn)
  • Ketjap
  • Citroensap

Maal de pinda’s fijn. Je kan er kleine stukjes inlaten als je ervan houd dat er een ‘bite’ inzit maar het de saus mengt het fijnste als de pinda’s helemaal fijn zijn gemaald.

Snijd de ui en knoflook heel fijn en bak dit samen met een beetje olie en de kruiden (trassi, goela djawa, ketoembar,djinten en sambal) aan in een diep pannetje. Zodra de kruiden beginnen de geuren is het goed.

Voeg nu de opgeloste santen of de kokosmelk toe met een scheutje ketjap, het sap van een halve uitgeperste citroen en zout toe. Voeg vervolgens de gemalen pinda’s toe en laat het geheel op heeeeel zachtjes vuur (anders branden de pinda’s aan) voor 20 minuten sudderen en roer zo af en toe door.

Voeg eventueel als je het geheel te dik vind of een wat sterkere smaak wilt wat extra ketjap, kokosmelk of citroensap toe.

 

Eet smakelijk met je homemade saté en saté saus!

sate 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s