Tips& tricks voor slim eten

Het dagelijkse leven kost ons al gauw een handje vol geld, en (helaas) zijn het de dingen die we toch echt nodig hebben die ons een duit in de portemonnee kosten. Je kan niet zeggen dat je vandaag even geen boodschappen haalt of de was zonder waspoeder doet om zo te besparen op de uitgaven. Maar wat kan je wel doen om zo min mogelijk uit te geven aan datgene wat je nodig hebt? Ik geef je mijn persoonlijke tips en tricks voor de dagelijkse behoeftes betreft eten om zo goed mogelijk op te besparen.

Maak een weekmenu. Wat bij mij altijd de kosten in de hand houd is dat ik een week menu maak voor het avond eten want, A is het heel makkelijk dat je alles in 1 keer in huis hebt en dus niet continue op en neer moet naar de supermarkt en B het belangrijkste is dat je verbaasd zal zijn hoe je door weekboodschappen wel meer dan 20 euro kan besparen op het doen van je boodschappen in vergelijking met het dagelijks boodschappen doen. Het is bewezen dat men verleid word in de supermarkt ( ga dan ook nooit met honger de supermarkt in, alhoewel dat bij mij nooit helpt ;)) Maar zodra jij dus dagelijks boodschappen haalt, neem je vaker dingen mee die niet nodig zijn omdat je aandacht erdoor afgeleid word. Je komt over het algemeen altijd thuis met minstens 1 of meer producten die je niet nodig hebt, en reken dat maar eens uit als je dat dagelijks zou doen. Ik was soms als ik een dag boodschap deed wel rond de 8 a 10 euro kwijt alleen al aan het eten (dus niet drinken meegerekend) terwijl met weekboodschappen ik niet meer dan 50 euro kwijt ben (inclusief drinken en tussendoortjes) en dan reken ik nog ruim.

IMG_8381

Pas je weekmenu aan op elkaar. En hiermee bedoel ik dat als jij een zak sla nodig hebt voor het avond eten op dinsdag en je weet dat de helft er maar van op gaat dat je het gerust in een ander recept kan gebruiken die gepland staat op een andere dag in week. Dat scheelt je een extra zak sla kopen en dus geld plus dat je vaker hebt dat je de restjes sla vergeet in de koelkast en het dan uiteindelijk in de prullenbak mietert wat nog meer zonde is. Wil je AVG (aardappels,vlees en groentes) maken en heb je alleen een 4-pak worstjes? maak een andere dag een lekkere couscous met de worstjes, hotdogs met homemade frietjes of maak een lekkere stamppot. Gebruik alles wat je koopt slim en het is echt niet erg om 2 dagen hetzelfde vlees (maar op andere manier klaar gemaakt) te eten.

Check de aanbiedingen en schrijf dan pas je weekmenu. Deze tip is voor mij al ‘eeuwenoud’ en daarmee bedoel ik dat ik het mijn moeder altijd zag doen en het van haar heb overgenomen. Ik deed altijd mijn boodschappen bij Albert Heijn en op zondag of maandag checkte ik de aanbiedingen en op basis van de aanbiedingen bedacht ik soms gerechten. Het scheelt al heel veel geld als je 1kg gehakt voor 2,99 kan halen ipv 5 euro en dan maak je gewoon een dag pasta en een dag hamburgers. In Colombia deed ik het ook altijd met aanbiedingen en op dinsdag was het bijvoorbeeld standaard 25% korting op groente en fruit. We kochten dus altijd op dinsdag onze groente en fruit en be prepared, wij bespaarde gemiddeld zo’n 20 euro!! op onze groente en fruit aankopen, het hoogste wat wij ooit in Colombia hadden bespaard op de groente en fruit was 36 euro! Het loont dus echt om je weekmenu aan te passen op de aanbiedingen.

IMG_0927

Ik schrijf altijd mijn week lijst in wunderlist op de telefoon, en heb een papiertje op de koelkast hangen van het week menu ( klinkt lekker officieel he ;))

Vries de ‘restjes’ in. Als je een aanbieding hebt zoals ik hierboven beschreef van bijvoorbeeld een kilo gehakt en alsnog niet van plan bent om meer dan de helft ervan te gebruiken voor de houdbaarheidsdatum, vries dan de rest in! Je hebt zo altijd gehakt bij de hand en het blijft tot wel 3-12 maanden goed in de vriezer om nog te kunnen gebruiken. Ook kan je zo veel meer dan je denkt invriezen qua restjes. Grote pan soep gemaakt en veelste te veel over? invriezen maar! Soep is binnen no time ontdooid en is het meest makkelijke voor last minute avond eten. Ook kan je nasi, pasta sauzen en zelfs kruiden invriezen! Gebruik wel de ingevroren kruiden in sauzen of soepen, want die verliezen wel iets van smaak en worden bovendien wat slap na ontdooid te zijn. En owja laten we het makkelijkste niet vergeten, vries brood in. Het blijft lang goed en binnen 2 minuutjes is je plakje brood zo ontdooid of even 15 seconden in de magnetron. Op deze manier heb je altijd ‘vers’ brood bij de hand.

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer tips en tricks? Of heb je zelf nog leuke ideeén? Laat het mij vooral weten en wie weet zie je jouw tip wel tussen de volgende tips & tricks staan! Er is in ieder geval nog genoeg te delen betreft tips en tricks, en wie wil nou niet de inside secrets weten ;)

 

2 gedachten over “Tips& tricks voor slim eten

  1. Voor fruit ga ik vaak naar de markt! Dan is het nog niet altijd rijp, zoals nectarines. Maar dat scheelt je ook een hoop geld. Vooral als je, zoals ik, alleen maar duur fruit lust. Mango’s kosten bij de supermarkt zo’n 2 euro per stuk, terwijl 1 mango op de markt 1 euro a 1,50 euro kost! En het fruit wat nog niet rijp is, laat je gewoon nog even liggen om te rijpen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s