Sinterklaas cupcakes

IMG_6120

O my god Annelot, hoe kan je cupcakes bereiden, bakken , decoreren noem maar op en je batterij van je camera niet hebben. Noooo!! Jawel mensen ik had zaterdag op Facebook een leuke sneakpeak gegeven voor het recept die deze week 0nline zou komen ( bij deze dus) na alles mooi gedecoreerd te hebben en alles klaar te zetten pak ik mijn camera en ik klik op on. Ik klik en er brand geen lampje, er komt geen schermpje die aanspringt. Guess what? Waar is de batterij van dat verrekte ding? Nowhere to be found! En dan zit je al krap betreft het licht, om je even het kort uit te leggen. Zolang je geen mooi kunstlicht hebt in de wintertijd zijn foto’s maken voor op een blog echt 10 keer nul komma niks nada hartstikke bagger. Dus moet je hopen op mooi licht van buiten anders ben je de pineut.

Anyway ik zat dus met dubbel pech in mijn geval, geen camera die aan te krijgen was (goh zonder batterij Annelot gaat dat ook niet) en het licht van de afzuigkap waar ik het mee moest doen. Ik heb dit keer foto’s gemaakt met mijn telefoon en misschien is er 1 pluspuntje van de telefoon foto van, namelijk dat je niet perfect de foutjes in mijn eerste keer met fondant knutselen kan zien;)

Ik heb dus voor jullie vandaag het recept voor echte sinterklaas cupcakes, en natuurlijk staat het internet nu vol met sinterklaas recepten en eigenlijk lijken ze ook allemaal een beetje op elkaar. Maar hoe maak je zoiets nou eigen en heb je gelijk ook iets gezelligs om te doen? ( met of zonder ‘klein’ kinderen) Ga knutselen met fondant! Zoek inspiratie op van alles wat met sinterklaas te maken heeft, ga morgen of zaterdag aan de slag en je hebt met pakjes avond nog prachtig ontzettend creatieve cupcakes die eruit zien als echt sinterklaas en er ook naar proeven

Wat heb je nodig voor ongeveer 10 cupcakes

  • 125 gram boter
  • 125 gram kristal suiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2.5 EL melk
  • 2 eieren
  • pepernoten
  • 1 EL speculaas koekkruiden

Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is!

  • Fondant in verschillende kleurtjes ( kies wat jij vind passen bij sinterklaas)
  • Sinaasappel jam
  • eventueel fondant gereedschap ( denk aan mesjes, rollers etc. Goedkoop verkrijgbaar bij Xenos)
  • Een ronde uitsteker ( Je kan hiervoor ook een beker gebruiken)

Verwarm de oven voor op 170 graden.

We gebruiken een basis recept voor de cupcakes en we beginnen met de alreeds op kamertemperatuur boter en suiker samen te mixen totdat er een luchtige en lichte massa ontstaat.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix dit ook goed samen ( een elektrische mixer is het makkelijkste om te gebruiken)  En voeg nadat alles goed is gemixt beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Pas op dat  je mixer niet te hoog staat ivm opstuivend bakmeel;)

Mix als laatste nog de 2.5 eetlepels melk toe samen met de eetlepel speculaas koekkruiden en dan is je beslag klaar. Je hebt nu een basis beslag voor cupcakes maar wij voegen natuurlijk nog wat extra pepernoten toe! Je kan op verschillende manieren de pepernoten toevoegen, je kan het in het beslag in stukjes verkruimelen of je drukt een paar pepernoten in het beslag in de vormpjes.

Bak je cupcakes af in ongeveer 20/25 minuten, maar let op! Open niet tussendoor je oven want dan zorg je ervoor dat je yupcakes sneller weer inzakken ipv mooi omhoog komen.

Je checkt of je cupcakes goed zijn door er met een sate prikker in het midden te prikken en als dit er droog uitkomt zijn ze klaar om af te laten koelen.

Als je cupcakes helemaal zijn afgekoeld kun je bezig gaan met versieren met het fondant. Dit is ieder voor zich hoe je wilt gaan versieren maar ik kan je natuurlijk wel een paar tips geven!

  • Zorg ervoor dat je ondergrond niet te dik word. Fondant is zoet en je wilt niet dat de smaak overheerst
  • Fondant plakt naarmate je er meer mee werkt. Poedersuiker zorgt ervoor dat het niet plakt aan je werkplek, handen of aan je roller.
  • De sinaasappeljam gebruik je als lijm voor de fondant. Dit smeer je op de cupcake en zo blijft je ondergrond plakken. Plus het geeft een lekkere smaak in combinatie met de speculaas koekkruiden.
  • Pas goed op dat je schone handen hebt en geen kleurtjes bij elkaar in de buurt. Je ziet namelijk ontzettend snel viezigheid in fondant en dan vooral de lichte kleuren.

Ik wens jullie veel bak plezier en gezelligheid met het maken van deze cupcakes en natuurlijk een onwijs gezellige pakjesavond! Hoe vieren jullie sinterklaas, of doen jullie aan kerst?

IMG_6113

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s