Empanada’s met spicy saus

IMG_7472

De eerste keer dat ik empanada’s leerde maken was denk ik in de zomer van 2012 in Uruguay. Ik leerde het toen van mijn schoonmoeder maar aangezien zij zelf de vulling al had gemaakt was aan mij de taak om de empanada’s te vullen en dicht te maken. Niet zo heel moeilijk opzich aangezien het gros van de Uruguayanen de empanada’s gewoon dicht maken door een vork te gebruiken.

In Argentinië heb ik voor het eerst zelf empanada’s gemaakt waarmee ik dus bedoel dat ik zelf de vulling etc heb voorbereid. Want om eerlijk te zijn, het empanada deeg kan je hier in Zuid Amerika gewoon kant en klaar kopen en zo heb ik dus nooit zelf het empanada deeg hoeven te maken;) Ik gebruikte toen eigenlijk het basis recept van empanada’s wat vaak gehakt, ei, paprika en olijven is en verder wordt er niet heel veel spannends aan gedaan.

Afgelopen maand heb ik pas voor het eerst mijn eigen vulling gemaakt en dat beviel verrekte goed moet ik zeggen. Ik heb het pas 2 keer gemaakt nu maar ik merk dat ik wel tevreden ben met de smaken die ik samen heb gevoegd en dat ik van de iets wat saaie empanada vulling ( naar mijn mening) een goede smaakvolle vulling heb gemaakt. En al houd je niet eens van pikant, deze vulling heeft precies de goede hint van pikant waardoor ik garandeer dat iedereen hem lekker zal vinden! Zelfs mijn schoonfamilie die echt niet tegen pikant kunnen vinden het lekker mijn zelfgemaakte empanada’s en geloof me, in Zuid Amerika kunnen ze echt niet tegen pikant eten, niet eens een klein beetje.

Ingredienten-2

  • Aangezien ik altijd het empanada deeg kant en klaar koop heb ik hier geen eigen recept voor. Ik raad je aan om empanada deeg te googlen en daar een recept van te gebruiken. Empanada deeg is niet moeilijk te maken, vele recepten bevatten dezelfde ingrediënten zoals bloem,boter,lauwwarm water en een ei om de empanada’s mee te bestrijken.  Ik deel express niet het recept ervoor op mijn site omdat ik er geen ervaring mee heb en dus niet weet welke ik je moet aanraden sorry!

  • Als je besluit om voor bladerdeeg te gaan is dat op eigen risico ;) ik heb het nog nooit geprobeerd maar naar mijn mening is bladerdeeg te vettig, te stevig en te korrelig voor empanada’s.

  • De surinaamse sambal van het merk Swiet Moffo is belangrijk! Dit is omdat deze sambal ook met ketjap is en daardoor een stuk zoeter maar wel smaakvol.

 

Begin met het koken van de eieren, terwijl de eieren koken bak je de klein gesneden of als je al voorgesneden spekreepjes hebt krokant in een klein beetje olie. Het is lekker als ze krokant zijn om een mooie bite te geven in je vulling.

Snijd de knoflook, ui, lenteui en paprika klein, ik zeg express klein want je wilt niet dat het verdwijnt in je vulling straks maar je wilt ook geen grote brokken. Dus gewoon klein snijden ;)

Fruit dit aan in olijfolie en voeg hierna 3 eetlepels tomatenblokjes toe samen met het gehakt en bak dit tot het gehakt mooi bruin kleurt. Zet het vuur uit en en snijd de hard gekookte eieren klein samen met de olijven en voeg dit samen met de krokante bacon toe aan je gehakt mengsel. Voeg nu gerookte paprika poeder, wat sriracha saus, 2 eetlepels surinaamse sambal en peper en zout toe en meng dit mooi samen.

Proeven is heel belangrijk! Ik moet zeggen de kruiden hebben soms de neiging om iets wat te verdwijnen zodra de empanada’s gebakken of gefrituurd dus kruid zeker goed je vulling. Voeg ook naar smaak toe de sriracha saus en de sambal bijvoorbeeld, als je wat meer van de gerookte smaak houd voeg je meer paprika poeder toe. Jullie kennen mij zo langzamerhand wel een beetje en ik voeg mijn kruiden toe uit de losse pols en proef tegelijkertijd. Het kan dus maar net zo zijn dat de ene keer de empanada’s meer sriracha heeft en de andere keer meer gerookte paprika poeder heeft.

Dek je gehakt mengsel af en laat dit ongeveer 2 uur koelen in de koelkast. Dit is nodig om alle sappen wat steviger te maken zodra het straks niet regelrecht uit de empanada’s loopt als je het vult. Je wilt natuurlijk die sappen die juist zoveel smaak hebben in de empanada’s hebben!

Zodra je gehakt mengsel mooi is afgekoeld kun je beginnen met het vullen van de empanada’s . Ik gebruik ongeveer anderhalve eetlepel van het gehaktmengsel per empanada. Sluit je empanada met door een beetje water over de randjes te strijken en gebruik een vork ( we doen makkelijk) om het dicht te maken. Je kan de randjes ook omvouwen maar hé die techniek heb ik zelfs nog niet onder controle haha!

Als je alle empanada’s heb gevuld heb je de keus om ze te frituren of in de oven te doen. Ik doe ze altijd in de oven omdat dat gewoon gezonder is en mij minder werk kost. Doe je de empanada’s in de oven bestrijk dan de empanada’s met geklopte ei.

Bak de empanada’s in ongeveer 20/30 minuten op 200 a 220 graden tot ze mooi bruin zijn.

Voor de saus van de empanada’s meng je alle Ingredienten (snijd wel even je lente ui, wel zo handig) in een pannetje en kook je dat even op heel laag vuur tot de olie mengt met de sriracha saus. Ook hier weer zeg ik voeg de smaken toe naar eigen smaak. Ik gooi gewoon wat sriracha saus in het pannetje en proef geleidelijk tot ik het pikant genoeg vind.

Zo! Dit lijken heel wat stappen als ik zo het aantal woorden van het recept lees maar niets is minder waar! Ik vind empanada’s ontzettend makkelijk om te maken. Het enige wat je even wat tijd kost is de empanada’s vullen en als je het deeg zelf maakt kost je dat ook even wat tijd maar voor de rest is het zo ontzettend makkelijk! Je kan het als lichte maaltijd eten met een salade erbij maar je kan het ook op verjaardagen serveren of als borrelhapje eten

Ik zou zeggen Buen provecho! oftewel smakelijk eten :)

IMG_7475

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s