Kibbeling met ‘oma’ saus

Zo begon onze donderdag. Ik appte Matias met dat ik trek in Kibbeling had, ik weet niet maar ineens had ik er zo’n trek in en gelukkig Matias ook! Hij is vis vanuit de haven gaan halen op de terug weg naar huis en binnen een uur hadden wij echte verse zelf gemaakte kibbeling op tafel staan!

Natuurlijk is het niet de kibbeling zoals die op de vismarkt in Groningen te krijgen is, de kibbeling die ik altijd mocht kiezen bij het blauwe viskraampje op de vismarkt als ik met mijn ouders mee de stad in ging als klein meisje. Maar het was wel hele lekkere kan ik je zeggen! En dat zo ver weg in Uruguay, het bracht mij toch even terug naar die herinnering als klein meisje in de stad met de kibbeling.

Wat heb je nodig:

  • 500 gram kabeljauw ( of andere graatloze dikkere witvis) in stukken gesneden
  • 140 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • bier
  • viskruiden*
  • frituur olie

* als je geen viskruiden hebt kan je het maken door het volgende samen te mixen :

  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½  theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zeezout

 

Maak het beslag door het bloem te mengen met de eidooiers en voeg net zoveel bier toe totdat je een mooi samen hangend beslag hebt, niet te dik maar ook zeker niet te dun. Je moet een laagje kunnen creëren over de vis als ware.

Meng de viskruiden er door heen en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Verhit de frituurpan op ongeveer 180 graden. Dip je in stukken gesneden vis in het beslag en laat de vis vervolgens rustig zakken in de olie. Let op! Als je de vis direct laat vallen in de olie zal die naar de bodem zinken en vast blijven plakken en dat wil je natuurlijk niet.

Bak de kibbeling net zolang tot ze bruin kleuren. Je kan er eventueel nog wat extra kruiden overheen strooien, ik heb er patat kruiden van de Belg erover heen gedaan en dat smaakte prima!

Natuurlijk is de kibbeling het lekkerste met een remoulade saus maar nu heb ik een echt lekker sausje die heel erg op de remoulade saus lijkt maar toch een beetje anders is. Het is mijn oma’s sausje.  Enne achter dit sausje zit ook een verhaal trouwens, de vader van mijn moeder was ooit ergens uit eten gegaan en kreeg daar het sausje geserveerd. Hij vond het sausje zo lekker dat hij het recept wou maar die kreeg hij niet. Toch na een paar borreltjes samen met de kok heeft hij het recept uiteindelijk gekregen en zo is de oma’s sausje ontstaan!

Wat heb je nodig:

  • Mayonaise
  • Yoghurt
  • Knoflook
  • Peterselie
  • Kappertjes
  • Augurk
  • Paprika poeder
  • Evt. bieslook

En dit is een natte vinger recept zoals ik het noem. Ik heb nooit de precieze hoeveelheden van dit recept gekend en mijn moeder volgens mij ook niet. Alles gaat op gevoel en veel proeven tussendoor ( na vaak maken hoef je niet meer te proeven, dan zie je het al aan de kleur en structuur;)) Maar zorg er gewoon voor dat je alles mooi in balans hebt, beetje zuur beetje zoet beetje fris, niet te dik, niet te dun, niet te oranje van teveel paprika poeder. Yep snap je mij nog?;) Trouwens de saus is nog lekkerder na een nachtje ‘intrekken’.

In ieder geval, kibbeling is helemaal niet zo moeilijk te maken als dat ik voorheen dacht en het is gewoon heel erg lekker. Als je zoals mij niet in Nederland woont kan je dit gewoon elke week maken en ik garandeer je, je bent even weer terug op de markt in Nederland  ;) Eet smakelijk!

kibbeling.jpg

Ps : als je afvraagt waarom geen Uber toffe foodblog waardige foto? Ik was eerst niet van plan om het recept op de blog te zetten aangezien ik het recept afgeleid heb van http://www.keukenliefde.nl . Maar nadat ik de foto op wereldvrouwen facebook plaatste en er zoveel reacties op kwamen dacht ik oke hupsakee online met het recept enne het sausje dat is toch echt 100% ons eigen familie recept ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s