Sinaasappelcake met kardemom siroop

IMG_5169-2

Ik weet niet of jullie het je nog kunnen herinneren maar met dat mijn ouders hier in januari vertrokken liet mijn moeder een tas achter met iets van 14 enveloppen waarvan ik elke dag eentje moest open maken. In één zo’n envelop zat een bedrag in pesos en de opdracht dat ik iets moest bakken/koken met kardemom. Kardemom had mijn moeder uitgekozen als hoofd ingrediënt omdat ze ooit dat had opgestuurd in een pakket omdat ze in de veronderstelling was dat ik het ergens voor nodig had en het hier niet kon krijgen (ik had het nergens voor nodig of in ieder geval kon het mij niet meer herinneren ;))

Kardemom is een kruid die ik zelf niet heel veel gebruik om eerlijk te zijn maar ik weet wel met wat het goed smaakt. Zo heb ik ooit een peren kardemom chocolade reep hier gehad die echt heel lekker was. Het frisse van de peer met de iets wat bloemachtige smaak van kardemom en een heeeeel licht vleugje van iets wat op eucalyptus lijkt. Sinaasappel is ook een top combinatie met kardemom en ik besloot dat ik een cake wou maken met deze 2 ingrediënten!.

 

Wat heb je nodig

  • 250 gram bloem
  • 250 gram zachte boter
  • 400 gram suiker
  • 5 eieren
  • 3 sinaasappels
  • kardemom

 

verwarm de oven voor op 160 graden, rasp het schil van 2 sinaasappels, en snijd daarvan 1 sinaasappel ( helemaal zonder schil) in plakjes en leg dat apart.

Meng de op kamer temperatuur boter samen met de suiker tot het een romig mengsel is , voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. ( voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen).

Voeg daarna het rasp van de 2 sinaasappels toe samen met de bloem en spatel dit luchtig door. Doe het beslag in een ingevette ( en wat ik altijd doe beetje met bloem bestuiven) cakevorm, leg dan de gesneden sinaasappel plakjes bovenop je cake en doe dit in de oven voor 1 1/2 uur ( 90 minuten dus;))

als je cake bijna klaar is, ik gok als die ongeveer nog 15 a 20 minuutjes moet ga je de siroop maken.

Doe ongeveer 100 a 150 gram suiker in een pannetje samen met het sap van een sinaasappel en de rasp ervan . Ik had 1 hele grote sinaasappel dus ik had genoeg aan 150 gram suiker, heb je nou een kleine sinaasappel gebruik dan eventueel maar 100 gram suiker of gebruik een extra sinaasappel.

Voeg ook kardemom toe. ik heb kardemom poeder gebruikt en daarvan is ongeveer 1.5 theelepel genoeg. Kook dit zachtjes tot een mooie siroop.

Als je cake klaar is haal je hem uit de oven en nu kun je 2 dingen doen, mijn favoriete manier is om gelijk heel veel kleine gaatjes in de cake te prikken en de warme siroop over de nog warme cake gieten. Het enige nadeel hiervan is dat je meer kans hebt dat je cake zodra die is afgekoeld in de cakevorm blijft plakken ( maar hé hij gaat ook niet heel in je maag zoals mijn moeder zou zeggen;)) Je kan ook wachten tot de cake is afgekoeld, uit het bakblik halen en dan de siroop over de cake heen gieten.

En voila, je cake is klaar om te eten! Ik waarschuw je wel, deze cake gaat bij ons altijd binnen een dag helemaal op ( of dat nou zo gezond is…) Wat ik echt heel lekker aan deze cake is, is dat het een beetje een plakkerige cake is door de siroop, misschien zelfs een tikkeltje zwaar maar dat pimpt de iets wat frisse smaak van de sinaasappel en kardemom weer op dus no worries!

 

IMG_5186

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s